Poziţia geografică
Județul Buzău este situat în partea de sud-est a României, în sud-estul Carpaţilor Orientali, axat pe cursul superior şi mijlociu al râului Buzău şi se învecinează cu judeţele Braşov şi Covasna la nord-vest, Vrancea la nord-est, Brăila la est, Ialomiţa la sud şi Prahova la vest.
Judeţul Buzău face legătura între arcul Carpaţilor şi Câmpia Dunării, ocupând o zonă aflată la graniţa dintre cele trei provincii istorice româneşti – Muntenia, Moldova şi Transilvania.
Suprafața județului este de 6.102,6 kmp (17% din suprafața Regiunii Sud-Est și 2,6 % din teritoriul ţării) iar coordonatele geografice sunt între 44°44′ și 45°49′ latitudine nordică și între 26°04′ și 27°26′ longitudine estică.
Din punct de vedere al provinciilor istorice, Buzăul se află în Muntenia, învecinându-se cu celelalte două mari provincii românești – Moldova și Transilvania, poziție care a influențat de-a lungul timpului evoluția și dezvoltarea județului.
Legătura județului cu celelalte regiuni din țară se face prin:
- DE 85 (sau DN 2) dinspre București spre Suceava, Bacău, Focșani;
- DN 1B spre Ploiești;
- DN 10 spre Brașov;
- DN 2B spre Brăila.
Județul este străbătut de magistrala feroviară – linia 500 – de importanță europeană pe ruta București – Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Suceava.
Încă din secolul XIX gara Buzău era un important nod feroviar, cu linii naționale spre Brăila, Galați, Constanța și Brașov, precum și o linie locală spre Nehoiu.
Clima
Clima este de tip temperat – continental, cu temperaturi medii anuale de 12 – 14°C. În mod obişnuit temperaturile maxime sunt în luna iulie (+38°C ), iar cele minime în februarie ( – 28°C). Precipitaţiile anuale au valori cuprinse între 400 – 500 mm.
Populaţia judeţului
451069 de locuitori ( 20 octombrie 2011) Structura populației: 219934 persoane de sex masculin, respectiv 231135 persoane de sex feminin, dintre care 38,65% au domiciliul în municipii şi oraşe şi 61,35% în mediul rural. În structura etnică ponderea este deținută de români – 98,98% din total.
Patrimoniul natural, istoric, cultural şi economic
Judeţul Buzău ocupă cea mai mare parte a bazinului hidrografic al râului cu acelaşi nume, cuprinzând în mod armonios toate formele de relief: munţi în partea de nord şi câmpie la sud, între acestea situându-se zona colinară subcarpatică. Altitudinea maximă se înregistrează în vârful Penteleu ( 1772 m.), iar cea minimă în valea Călmăţuiului ( 40 m.).
Zona de munte este formată din Munţii Buzăului şi Munţii Vrancei, componenţi ai Carpaţilor de Curbură. Munţii Buzăului, aflaţi în cea mai mare parte pe teritoriul judeţului, sunt constituiţi din cinci masive: Penteleu, Podul Calului, Siriu, Monteoru şi Ivăneţu. Cel mai important, ca dimensiune şi altitudine – este Masivul Penteleu. Delimitat de râurile Bâscă Mică şi Bâsca Mare, Masivul Penteleu este în mare parte fliş grezos ( gresie de Tarcău), marne, marne calcaroase, fliş bituminos şi conglomerate. Munţii Vrancei ocupă o suprafaţă mică în partea de nord – est a judeţului, la hotarul cu judeţul Vrancea.