Giurgiu

Municipiul Giurgiu, centrul politic, administrativ, comercial si cultural al judetului cu acelasi nume este situat la 60 km sud de capitala, pe malul stang al Dunarii. Este resedinta judetului cu acelasi nume si unul dintre cele mai importante orase portuare din Romania.

Are 73.586 locuitori si o suprafata totala de 4.862 ha din care 2.154 ha intravilan.

Giurgiu este situat in partea sudica a tarii, in lunca si pe malul stang al Dunarii, la kilometrul 494 si la numai 64 km de capitala tarii. Se afla pe traseul coridorului de transport Pan-European nr. 9, Dunarea si canalul Rhinn Mein Dunare il leaga pe cale fluviala de 9 tari, de Marea Neagra si de Marea Nordului.

Magistrala feroviara  Pan-Europeana care porneste de la Ostende (Belgia) trece prin Berlin, Praga, Budapesta, Bucuresti, Giurgiu, Ruse, Sofia, Istambul sau, prin Salonic se face legatura cu Atena.

Legenda spune ca Giurgiu a fost fondat in sec. al X-lea de un grup de comercianti din Genova, pe locul unei foste colonii a imperiului roman. Prima atestare documentara a orasului dateaza din 1403. Cucerit de armatele imperiului otoman cativa ani mai tarziu, Giurgiu a ramas sub ocupatie turceasca timp de 4 secole, fiind transformat intr-un cap de pod inspre Tara Romaneasca.

Orasul a devenit un important centru administrativ in sec. al XVIII-lea si al XIX-lea. La inceputul sec. al XIX-lea, orasul, distrus in mare parte in timpul razboaielor ruso-turce, a fost reconstruit dupa un plan arhitectural care presupunea o dezvoltare radiala a strazilor pornind de la o piata centrala circulara (asa numita farfurie). In timpul regimului comunist, aceasta retea de strazi si piete, unicat in Romania, a fost distrusa partial.

Prima cale ferata din Romania a fost data in functiune in 1869 pe ruta Giurgiu-Bucuresti.

Giurgiu detine si alte recorduri, cum ar fi: prima linie telegrafica, primul feribot si primul vas comercial sub drapel romanesc.

Intre Giurgiu si orasul Ruse se afla singurul pod peste Dunare dintre Romania si Bulgaria, denumit simbolic Podul Prieteniei, construit in anul 1954. Podul are doua nivele, unul pentru transportul rutier si celalat pentriu transportul feroviar, facand legatura intre tarile din Peninsula Balcanica, Europa Centrala si Orientul Mijlociu.

Cateva dintre circuitele turistice cu valente preponderant culturale care au ca punct de plecare municipiul Giurgiu (dar existand si posibilitatea plecarii din Bucuresti) sunt:

Traseul – Giurgiu – Baneasa – Greaca – Hotarele (Heresti) – Varasti (Dobreni) – Gostinari – Comana – Calugareni – Giurgiu (DN 5, DN 41, DI 401, DI 412, DI 411, DN 5).
Acest traseu include numeroase:
Monumente istorice de valoare nationala si locala:
– Malu Rosu – asezari din paleolitic si alte epoci, care formeaza o rezervatie arheologica delimitata;
– Cetatea din insula  – monument medieval (sec. XIV – XVIII), cea mai importanta cetate de la Dunare;
– Turnul Ceasornicului – foisor de paza si foc (sec. XVIII) cladire emblematica a municipiului, pentru care se prevede si posibilitatea vizitarii interioare;
– Tabia – portiune conservata din zidul de incinta al cetatii otomane (sec.XVIII);
– Podul Bizetz – construit dupa proiectul inginerului Anghel Saligny (1905), prioritate europeana – primul pod rutier construit in curba

Obiective culturale:
– Ateneul Nicolae Balanescu (1940),
– Muzeul Teoharie Antonescu,
– Casa Dr. Al. Vianu (1890-1935) si
– Casa N.N. Condeescu (1899);

Obiective arhitecturale si artistice:
– Biserica Sf. Nicolae (1830) Biserica Greceasca, Monumentul Eroilor francezi din 1918 (1919);
– In comuna Hotarele: Ansamblul medieval Heresti care include Casa de piatra ctitorie a lui Udriste Nasturel (sec. XVIII) utilizata ca depozit, Biserica Heresti – ctitorie a familiei Nasturel, contemporana cu conacul, restaurata;
– In comuna Varasti: Ansamblul medieval Dobreni format din Conacul lui Constantin Serban; Biserica Dobreni, ctitorie Constantin Serban (1649) care pastreaza partial fresca originala, restaurata;
– In comuna Gostinari: Ruinele conacului lui Radu Serban la Mironesti, care pot fi consolidate in situri;
– In comuna Comana: Manastirea Comana ctitorie a lui Vlad Tepes (1461)
refacuta de Radu Serban (1588) completata de vornicul Serban Cantacuzino (1700); Biserica Gradistea (sec. XVII) aflata in functiune si vizitabila.
– In comuna Calugareni: Crucea lui Serban Cantacuzino ridicata in 1862,
simbol al victoriei din 1595 ca lui Mihai Viteazu; Crucea comemorativa ridicata in 1913, opera a lui Oscar Spaethe.

Zone protejate de interes national:
– Rezervatia de Bujor romanesc din Padurea Padina Tatarului;
– Rezervatia de Ghimpe (Ruscus Aculeatus) din Padurea Oloaga-Gradinari (Ocolul Silvic Comana);

Giurgiu reprezinta nu numai un port fluvial important, un oras de frontiera si punct de traversare a Dunarii, dar si o localitate din care se pot organiza excursii in imprejurimi, pe directiile:
1. Giurgiu – Calugareni – unde se afla Crucea de piatra si se poate vizita un monument istoric comemorativ ridicat de domnitorul Serban Cantacuzino (1683). Aici, Mihai Viteazul, a repurtat o victorie asupra lui Sinan – Pasa. Seria monumentelor ce omagiaza eroismul ostenilor lui Mihai Viteazul la Calugareni se incheie cu un pod de beton inaugurat cu prilejul aniversarii a 340 de ani de la marea biruinta de pe apa Neajlovului.
2. Giurgiu – Comana  – cu vizitarea Rezervatiei naturale Comana in care pot fi admirate urmatoarele specii floristice: laleaua pestrita, bujorul romanesc, lacramioarele, garofita romaneasca de stepa, mosdreanul, usturoiul, vinarita, clocotis etc. Pe acest traseu se afla Manastirea Comana, manastire de calugari, restaurata in ultimii ani.
3. Giurgiu – Valea Bujorului – in partea vestica a satului Valea Bujorului se afla Padurea Manafu cu o interesanta rezervatia floristica de bujor romanesc iar fondul cinegetic este constituit din fazani, caprioare si iepuri. Tot aici se afla un val de pamant vechi, numit de sateni Brazda lui Traian.
4. Giurgiu – Balanoaia – cu popas la Padurea de salcam Balanoaia, unde se   desfasoara o intensa activitate apicola. Tot aici, vara, se organizeaza tabere scolare, iar pentru giurgiuveni reprezinta un loc de recreere si de  petrecere a sfarsitului de saptamana, datorita distantei mici fata de orasul Giurgiu (5 km).
Itinerariile turistice propuse pot include:
– servirea unei mese traditionale cu mancaruri specifice romanesti: sarmalute cu mamaliguta, bors de peste si preparate din peste, placinta cu dovleac si cu branza – Dulangaci, gogosi, intr-un cadru adecvat
– o partida de pescuit la mica distanta de oras, in localitatea Slobozia situata pe malul Dunarii.
In Giurgiu si in imprejurimi se pot organiza excursii cu vizitarea obiectivelor turistice naturale si antropice existente.
La Giurgiu se afla in derulare un proiect deosebit cu influente asupra intregii zone care urmareste valorificarea potentialului natural al zonei. Proiectul Zona rezidentiala Vama Noua-Giurgiu II, vizeaza construirea unei zone de agrement (98 de ha), pe marginea Dunarii si in Insula Mocanasu, cu doua subzone: una destinata locuintelor permanente si sezoniere, iar cealalta destinata comertului si serviciilor, in vecinatatea canalului Smarda.

Croaziere pe Dunare:
Exista mai multi operatori turistici care organizeaza croaziere pe Dunare. Pana acum au fost multi turisti amatori de croaziere care provin din S.U.A, Germania, Franta si Norvegia. Organizatorii ofera turistilor posibilitati de explorare si de descoperire a unor evenimente-experiente unice si interactiune activa cu localnicii. Avantajele croazierelor sunt programarea anticipata si organizarea tuturor activitatilor pentru un mare numar de turisti.

Arealele cu un potential turistic mai sunt sunt:
– Padurea Comana – Vlad tepes  face parte din renumitii Codrii ai Vlasiei care ajungeau pana in Bucuresti si este reprezentativa atat prin intinderea ei cat si prin apropierea de Balta Comana. Se remarca structura pe specii a vegetatiei (ghimbirul albastru, bujorul salbatic) si faunei din aceasta zona devenita de curand arie protejata. Padurea si Balta Comana reprezinta o importanta atractie turistica. In acest areal se poate practica pescuitul si vanatul.
– Manastirea Comana construita in anul 1461 de domnitorul Vlad Tepes
a fost refacuta de Radu serban Basarab in anii 1588-1589 si renovata de curand.
– Calugareni – localitate istorica avand ca puncte de interes: podul peste
raul Neajlov, construit in epoca regelui Carol al II-lea, reconstituit in anii 1934 -1935 in cinstea victoriei asupra turcilor. El are la capete 4 efigii de bronz, executate de sculptorul Constantin Baraschi, incastrate in peretii podului, reprezentand capul lui Mihai Viteazul si stema tarii din acea vreme. Tot in aceasta localitate se inalta impunatoare sus pe deal  Crucea lui Mihai”sau Crucea de piatra monument ridicat in anul 1993 cu prilejul sarbatoririi a 400 de ani de la urcarea pe tronul tarii Romanesti a domnitorului Mihai Viteazul. Crucea de la baza Dealului Doamnei, ctitorita la 1682 de voievodul serban Cantacuzino se adaposteste intr-un pavilion ridicat in vremea lui Gheorghe Bibescu.
– Heresti localitate rurala in care se afla situat un complex monumental
impresionant prin valoare arhitectonica, semnificatie istorica si stare de conservare. Acesta cuprinde o Casa de piatra , care a fost construita de Udriste Nasturel in secolul al XVIII-lea, conacul Stolojan, biserica curtii feudale.
– Floresti-Stoenesti comuna unde se afla un monument de arhitectura in
stil brancovenesc edificat intre anii 1710 – 1715. Tot aici se mai afla un conac boieresc care gazduieste un muzeu de etnografie si arta populara, sectie a Muzeului judetean Teohari Antonescu.

Cauți o alternativă rapida la serviciul tradițional de transfer sau taxi din sau catre Giurgiu sau Ruse ( Bulgaria ) ?

Discuta 24/7 cu un consultant Cricos Rent la 0768566672 pentru o oferta personalizata de inchiriere auto cu sofer .

Destinatii / Destinations Pret (de la)/ Price (from)
Aeroport International Otopeni (OTP) 70(€)
Alexandria 100(€)
Arad 100(€)
Bacau 100(€)
Botosani 100(€)
Braila 100(€)
Brasov 100(€)
Bucuresti – Oras 70(€)
Buzau 100(€)
Calarasi 100(€)
Cluj Napoca 100(€)
Constanta 100(€)
Craiova 100(€)
Focsani 100(€)
Galati 100(€)
Iasi 100(€)
Mamaia – Litoral 100(€)
Neamt 100(€)
Neptun – Litoral 100(€)
Oradea 100(€)
Pitesti 100(€)
Poiana Brasov 100(€)
Predeal – Jud. Brasov 100(€)
Romania 100(€)
Sibiu 100(€)
Sighisoara 100(€)
Sinaia 100(€)
Slobozia 100(€)
Targu Mures 100(€)
Timisoara 100(€)
Tulcea 100(€)