Judeţul Tulcea este situat în sud-estul Romaniei, în nordul Dobrogei, şi este traversat de paralela 45, la vest, la nord fiind mărginit de Dunare şi la est de Marea Neagră.
Fluviul Dunarea la varsarea în Marea Neagră formează Delta Dunării declarată în 1990 Rezervaţia Biosfera, aflată sub egida UNESCO.
Reşedinţa administrativă a judeţului este oraşul Tulcea, situat pe malul drept al Dunării, la mila 40, având o populaţie de 97.417 locuitori, este cel mai important centru comercial al judeţului.
Clima judeţului Tulcea este temperat-continentală. Apropierea de zona continentală a Rusiei aduce aer rece care vine de la nord-est spre sud-vest, rezultând un vant numit Crivăţ, care aduce ierni foarte reci, câteodată înghetand chiar Dunărea şi Delta pe o perioada de două-trei luni.
Pe ţărmul braţului Sulina, briza mării aduce aer cald şi umed, înregistrandu-se cele mai ridicate temperaturi pe timp de iarnă din ţară.
Datorită poziţiei sale geografice, judeţul Tulcea are aproape toate formele de relief din România. Aici se întâlnesc două grupe geografice Podişul Dobrogei de nord, rămăşitele Munţilor Hercieni (cei mai vechi munţi din Romania) şi Delta Dunării, teren încă în formare, care împreună cu complexul de lacuri Razem-Sinoe ocupă o suprafaţă de 4.470 kmp.
Fluviul Dunarea, care traversează teritoriul judeţului este divizată în 3 braţe:
– Chilia;
– Sulina (braţ maritim);
– Sfântu Gheorghe.
Judeţul Tulcea – Istoric
În judeţul Tulcea, arheologii au descoperit urme ale existenţei umane în nordul Dobrogei, datând din neolitic (aproximativ 5.500-2.799 i.Hr.)
La sfârşitul secolului al VII-lea, când a început colonizarea greacă a ţărmului vestic al Mării Negre, au rămas numeroase vestigii ale unirii dintre poputaţia geto-dacică autohtonă şi coloniştii greci.
In anul 44 i.Hr., Burebista uneşte Dobrogea cu statul dacic pentru o scurtă perioadă de timp.
Primul secol d.Hr. a marcat începerea dominaţiei romane în Dobrogea, ce facea parte din provincia Moesia de Jos, dominaţie care a durat şapte secole.
Invazia slavilor şi a bulgarilor din anul 679 a distrus fortificaţia romană, iar Peninsula Balcanică rămâne sub dominaţia Imperiului Bizantin a cărui flotă a protejat gurile de vărsare ale Dunării.În secolele XII-XIV, genovezii au construit fortificaţii puternice la Chitila, Enisala şi Vişina. În secolul al XIV-lea, domnitorul Mircea cel Bătrân şi-a extins dominaţia peste Dobrogea în 1484, după căderea Chiliei, regiunea intrând sub dominaţia otomană.
În timpul războaielor ruso-turce din secolul al XVIII-lea, Dobrogea devine principalul teatru de război fiind pustiită şi devastată, fiind numit atunci Drumul Tătarilor sau Drumul Războiului.
În 14 noiembrie 1878, armata romană a intrat în Dobrogea, aceasta intrând sub guvernarea Statului Roman. În 1879, judeţul Tulcea a fost format ca unitate administrativ-teritorială având ca reşedinţă administrativă oraşul Tulcea, cea mai populată localitate din Dobrogea la acea vreme.
Oraşul port Sulina a înregistrat o perioadă de prosperitate, portul fiind modernizat şi devenind port liber, extrem de activ până în 1930. În 1977, zona liberă Sulina a fost reinstaurată.
Judeţul Tulcea – Obiective turistice în Tulcea
Oraşul Tulcea, este numit şi Poarta Deltei Dunării.
vând o elegantă promenadă, oraşul Tulcea dispune de parcuri cu floră bogatăa, chiar daca este un centru industrial dezvoltat.
Rutele turistice merg spre Măcin, Garvăn şi Isaccea, regiunea fiind cunoscută pentru peisajele pitoreşti. Cele mai importante rute sunt cele din Delta, regat al apelor şi al insulelor plutitoare, un adevărat paradis al pescarilor şi vânătorilor, paradisul păsărilor şi al florei formând un peisaj unic.
În acest sanctuar al naturii care conţine lacuri, insuliţe plutitoare de trestie, “păduri” de trestie şi paduri de sălcii, paradisul păsărilor migratoare venite din toată Europa şi de pe alte continente, se găsesc peste 300 de specii din care 176 cuibăresc în Delta Dunării iar 184 fiind protejate de Convenţia de la Berna.
Pentru a proteja şi salva acest templu al naturii a fost data Legea nr. 8/1993. Guvernul României şi organizaţiile mondiale au început să dea o atenţie specială conservării patrimoniului Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, fiind inclusă în cateva programe naţionale şi internaţionale.
Obiective turistice:
- Enisala -la 17 km de Jurilocva – aici s-au găsit urmele unor aşezări traco-getice şi getice.
- Fortificaţia Troesmis -la 3 km de comuna Turcoaia – cetate traco-getică menţionată în sec. III i.Hr. cu ocazia conflictului militar dintre Lysimach-Dromichete.
- Fortareaţa Noviodunum –Isaccea – cetate romano-bizantină cu nume celtic, construită în 369 d.Hr.
- Fortareaţa Arrubium –Măcin – aşezare cu nume celtic, atestată documentar în anul 100 d.Hr.
- Cetatea Dinogeţia –Garvan – numele ei a fost menţionat pentru prima dată de către Ptolemeu în cunoscuta sa lucrare “Geographia”.
Alte vestigii istorice: Cetatea antică, Chilia Veche (a existat din antichitatea grecească, apoi a fost stăpânită de bizantini până în sec. X); Cetatea bizantina Salsovia, Mahmudia (sec. III d.Hr.)
Judeţul Tulcea – Turism
Delta Dunării oferă numeroase obiective de interes turistic.
Plimbările cu barca, excursiile în Delta Dunarii sau partidele de pescuit fac acest loc un paradis pentru pescarii amatori şi cei profesionişti.